Καλώς ήλθατε στις σελίδες μου!

Παράγοντες που βοηθούν το παιδί να προσεγγίσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο – ανάπτυξη φιλαναγνωσίας:

2010-12-01 09:01

 Παράγοντες που βοηθούν το παιδί να προσεγγίσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο –  ανάπτυξη φιλαναγνωσίας:

 

Το παράδειγμα των γονιών

Το σχολείο: Σύμφωνα με τον Ποσλάνιεκ, το σχολείο  είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βιβλίο και συμβάλλουν αποτελεσματικά στη θεμελίωση κι ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.

Οι εκπαιδευτικοί: Σύμφωνα με τη Γκίβαλου, οι εκπαιδευτικοί παίζουν το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στα παιδιά και τα βιβλία και συμβάλλουν στη συγκρότηση της προσωπικότητας του παιδιού, στην καλλιέργεια της γλωσσικής του έκφρασης, τον εμπλουτισμό των γνώσεων και κυρίως την αισθητική του καλλιέργεια.

Οι παιδικές κι οι σχολικές βιβλιοθήκες: Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς μελετητές, (Ντελόπουλος, Δελώνης, Κακούρης) καθοριστικός παράγοντας για την εδραίωση και την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, είναι η σωστή οργάνωση και λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με τη Γιαννοπούλου, η βιβλιοθήκη είναι ιδιαίτερα σημαντικός χώρος, γιατί δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, μορφωτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό κι οικογενειακό επίπεδο, να έρθουν σε επαφή με τη γνώση και να γνωρίσουν το βιβλίο. Ακόμα μπορεί να βοηθήσει το σχολείο να παρέμβει αντισταθμιστικά στο ζήτημα των οικονομικών και μορφωτικών όρων που περιορίζουν τις ευκαιρίες των παιδιών από μη προνομιούχα κοινωνικά περιβάλλοντα να έρχονται σε επαφή με ποικιλία λογοτεχνικών βιβλίων.

Οι εκθέσεις λογοτεχνικών βιβλίων

6  Οι εφημερίδες και τα περιοδικά: Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερα παιδιά, όλο και περισσότερα σχολεία ασχολούνται με τη δημιουργία μαθητικών εντύπων. Φαίνεται ότι στα παιδιά αρέσει αυτός ο τρόπος έκφρασης, τα βοηθά να δημιουργήσουν, να επικοινωνήσουν, τους ανοίγει ένα παράθυρο στην μονότονη καθημερινότητα που χαρακτηρίζει πολλές φορές τη σχολική ζωή. Η δημιουργική διάθεση των παιδιών, συνεπικουρούμενη από το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση κάποιων εμπνευσμένων εκπαιδευτικών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Οι επισκέψεις λογοτεχνών στο σχολείο

Οι επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία

Οι εκδηλώσεις για το παιδικό βιβλίο

10  Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

11  Οι παραστάσεις

12  Οι δημιουργικές εργασίες των μαθητών

 

Πίσω

Αναζήτηση στον ιστότοπο

© 2008 All rights reserved.Agrapidis Konstantinos